Очистка кеша

Очистка кеша
24 липня

Досить часто користувачі зустрічають на своєму екрані таке повідомлення

Якщо ви в ньому бачите фразу - CacheStorage або ConfigRuntimeCacheStorage чи просто "Неверный формат хранилища данных" - можете видихати, нічого страшного )  

Це не помилка, це попередження про те, що тимчасові файлі(Cache - кеш), які утворені при роботі з вашою базою 1С\БАС змінились чи "зламались" або "зіпсувались", тобто вони не відповідають тому стану, в якому вони було під час останнього вдалого запуску програми. Варто сказати ще, що таке цей кеш і для чого він потрібен, простими словами) - це тимчасові файли, які утворюються при роботі з програмою і містять дані, які допомогають вашій програмі працювати трішки швидше, оскільки операція, яку ви умовно виконуєте що-разу при запуску програми вже записана в ці файли і не потрібно її знову ініціювати чи виконувати.

Коли може виникати така повідомлення? Варіантів може бути безліч, ось найпоширеніші:

  • Зникло живлення мережі(електрика) в той час як була відкрита база

  • Змінили місце розташування бази даних

  • Аварійно завершили роботу ПК, в той час як була відкрита база(примусово вимкнули)

  • Ваш ПК перезагрузився(можливо самовільно), в той час як була відкрита база

Як вирішити? 

Не зважаючи на те, що це лише повідомлення, а не помилка та базу запустити воно не дасть. Вирішити це досить просто (мова йде про файловий режим роботи) - достатньо почистити ці тимчасові файли. Щоб їх почистити також є кілька варіантів:

  1. Самий швидкий та зрозумілий для користувача(за умови наявності файлу) - запустити спеціальний bat - файл. Це файл, в якому описаний скрипт - команди, що видалять за вас ці тимчасові файли. Ось один з прикладів такого набору команд: 
    bat файл очистки

  2. Як на мене самий простий - це закрити програму, запустити вікно вибору бази, видалити потрібну базу зі списку(перед цим записати або запам'ятати шлях до неї) закрити вікно. Запустити знову, додати базу вказавши записаний шлях. Таким чином створяться нові, актуальні тимчасові файли.

  3. Відкрити потрібні каталоги, де зберігаються тимачасові файли 1С та руками їх видалити. Зазвичай шляхи зберігання тимчасових файлів наступні:

    • C:\Users\<імя вашого користувача>\AppData\Roaming\1C

    • C:\Users\<імя вашого користувача>\AppData\Roaming\1C\1Cv82

    • C:\Users\<імя вашого користувача>\AppData\Local\1C\1cv8

    • C:\Users\<імя вашого користувача>\AppData\Local\1C\1Cv82 Візуально це виглядає ось так - купа папочок, кожна з яких містить тимчасові файли окремої бази данихкаталоги тимчасових файлів

  4. Дописати додаткову команду запуску бази - /ClearCache. Мінусом як на мене цього способу є те, що всі ваші налаштування, які також до речі зберігаються в кеші будуть очищатись що-раз, коли ви будете перезапускати базу.  очистка кеша

Мітка:

Помилки
looperlooper